Policija in Slovenske železnice so konec januarja sodelovale v 24-urnem poostrenem nadzoru železniškega prometa,  železniških postaj in vlakov. Namen nadzora, ki se je sočasno odvijal v več državah Evropske unije, je bil odkriti nezakonito prehajanje meja, tihotapljenje prepovedanih drog ter prepovedanega orožja, streliva in eksploziva.

SŽ že tretjič v evropski akciji RAILPOL-a

Slovenske železnice in Policija so letos tretjič sodelovale v mednarodni preventivni akciji, ki jo je koordiniral RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah. Prvi akciji smo se na SŽ pridružili septembra 2019. V letošnji akciji, ki se je odvijala konec januarja, je sodelovalo 12 držav Evropske unije. Policisti pa so pregledovali tudi prostore železniških postaj, potniških kabin, posebnih prostorov na vlakih ter nadzirali potnike in prtljago.

Rezultat iskanja slik za Railpol logo

V Sloveniji pregledali 34 železniških postaj in 152 vlakov

V Sloveniji je v akciji sodelovalo 245 policistk in policistov ter 170 železničark in železničarjev. Skupaj so pregledali 34 železniških postaj in 152 vlakov, 109 potnikov in 61 kosov prtljage. Pregledali so tudi prostor za hrambo najdene prtljage in prostora z avtomatskimi garderobnimi omaricami. Policisti so med akcijo obravnavali eno osebo, ki je bila osumljena kaznivega dejanja.

V vseh sodelujočih državah EU skupno pregledali 2175 železniških postaj in 5068 potniških vlakov, policisti obravnavali 348 oseb

Kratka 24-urna akcija pa je bila izjemno intenzivna. V 12 evropskih državah je sodelovalo kar 6576 evropskih policistk in policistov, ki so skupno pregledali 2175 železniških postaj in 5068 potniških vlakov. Pri tem so pregledali tudi 34 627 oseb, od katerih so jih zaradi različnih kaznivih dejanj obravnavali 348. Pregledali so tudi 5704 kosov prtljage, 91 prostorov za hrambo najdene prtljage in 288 prostorov z avtomatskimi garderobnimi omaricami.

Več informacij o akciji RAILPOL-a