Starejši od 65 let, upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice ter vojni veterani lahko od prvega julija v javnem potniškem prometu po Sloveniji potujejo brezplačno. Brezplačne vozovnice veljajo za avtobuse in vlake v medkrajevnem potniškem prometu, ne veljajo pa denimo za mestni potniški promet.  

Kako do brezplačne vozovnice?

Za pridobitev brezplačne vozovnice morajo omenjene skupine potnikov izpolniti vlogo. To lahko dobijo in oddajo na prodajnih mestih na železniških postajah in na vseh prodajnih mestih vozovnic IJPP.  Izpolnjeno vlogo pa lahko tudi sami pošljejo na Ministrstvo za infrastrukturo po navadni ali elektronski pošti.

Vlogo je mogoče najti TUKAJ, več informacij pa na spletnem portalu Ministrstva za infrastrukturo.

600 tisoč brezplačnih vozovnic

Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije je upravičencev pod omenjenimi pogoji okrog 600 tisoč. Ministrstvo bo po odobreni vlogi izdalo čip kartice in jih poslalo na prodajna mesta na katerih so jih potniki naročili. Tam jih bodo lahko potniki prevzeli. Stroški izdelave vozovnice so 3 evre in jih bo treba plačati ob prevzemu čip kartice.

Veljavnost vozovnice

Brezplačna vozovnica, ki bo veljala eno leto, bo naložena na čip kartico. Z njo bo mogoče na vlakih Slovenskih železnic brezplačno potovati v 2. razredu.