Novi potniški vlak pri Prilesju v občini Velike Lašče

V rednem prometu januarja vozi prvih pet dizelskih potniških vlakov FLIRT. Z njimi se lahko peljete med Ljubljano in Kamnikom, Kočevjem in Ljubljano ter Grosupljem in Metliko. Za zdaj je v Sloveniji na testiranju tudi ena električna garnitura, dve pa bomo prevzeli predvidoma februarja.

Prvi potniki z novimi vlaki 15. decembra 2020

Novi potniški vlaki so začeli v rednem prometu voziti 15. decembra 2020. Prvič je novi dizelski vlak potnike zapeljal po kamniški progi od prenovljenega postajališča Kamnik – Graben do Ljubljane. Odtlej med Kamnikom in Ljubljano redno vozijo večinoma samo novi dizelski vlaki.

Generalni direktor Dušan Mes med nagovorom pred začetkom voženj novih vlakov v javnem potniškem prometu.
Decembra lani prenovljeno postajališče Kamnik-Graben.
Prve vožnje so se poleg rednih potnikov udeležili tudi visoki gostje na čelu z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem in generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom.

Januarja po 50 letih spet potniški vlak v Kočevje

Četrtega januarja 2021 so novi vlaki začeli voziti tudi na regionalni progi med Kočevjem in Ljubljano. Poleg omenjene relacije pa nove dizelske garniture vozijo tudi med Grosupljem in Metliko. V voznem redu jih prepoznate tako, da se njihova številka začne s 44, denimo vlak 4473, ki odpelje iz Ljubljane ob 7:51 zjutraj.

610-007 v Grosuplju
Na vlakih je še vedno obvezno nositi zaščitne maske in ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo.
Prvi potniki s prve redne vožnje novega vlaka med Ljubljano in Kočevjem.

Novi dizelski vlaki FLIRT so predvideni za vožnje po regionalnih progah, prvenstveno na kamniški in kočevski progi, ter na progi do Metlike. Na omenjenih progah je namreč do nedavnega tudi najbolj primanjkovalo vlakov.

Februarja v Sloveniji še dve električni garnituri

Testiranja električne potniške garniture FLIRT za zagotovitev tehnične skladnosti z zahtevami javne železniške infrastrukture v Sloveniji so v sklepni fazi. Za zdaj je v Sloveniji ena električna garnitura, dve pa bomo prevzeli predvidoma februarja. Električne garniture bodo vozile po glavnih progah.

Galerija

⬇️Iz tiskane izdaje revije Slovenskih železnic, Nova proga – februar 2021 ⬇️