Greta Thurnberg je sedemnajstletna okoljska aktivistka iz Stockholma, ki jo je svetovna javnost bolje spoznala avgusta 2018, ko je pred švedskim parlamentom protestirala z napisom »Šolska stavka za podnebje«. Za tem je o podnebnih spremembah in njenem pogledu na problematiko spregovorila na dogodku TedX Stockholm, ter v mesecih, ki so sledili tudi na Svetovnem gospodarskem forumu, v Evropskem parlamentu, Ameriškem kongresu, na Združenih narodih ter več klimatskih konferencah.  

Decembra se je s podnebne konference Združenih narodov Madridu vračala z vlakom in na Twitterju objavila svojo fotografijo kako sedi na tleh  v hodniku vagona ob gori nahrbtnikov ter zamišljeno gleda skozi okno. Ob tem je zapisala » Potujem na prenatrpanih vlakih v Nemčiji. Končno na poti domov«.

To je sprožilo pravo nevihto odzivov in razočaranja nad storitvami nemškega železniškega podjetja. Z Nemških železnic so se ji sprva na Twitterju opravičili in dodali da se močno trudijo, da bi zagotovili več vlakov, več povezav in več sedežev.

Nato so v izjavi za medije sporočili, da je imela Greta Thunberg vozovnico in zagotovljen sedež v prvem razredu med mestoma Kessel in Hamburg, člani njene skupine pa so v prvem razredu sedeli že od Frankfurta.

Nemške železnice so  Greti Thunberg še dvakrat odgovorile na Twitterju in sicer najprej da se ji zahvaljujejo za podporo pri prizadevanjih Nemških železnic proti podnebnim spremembam in nato še, da bi bilo še lepše, če bi pohvalila tudi prijaznost osebja na vlaku, ki ji je streglo na njenem sedežu v prvem razredu.

Okoljska aktivistka, ki ne potuje z letali ker so preveč škodljiva okolju, je po t.i. twitter nevihti, kot so jo imenovali mediji na zapisala še, da je vse v redu ter da so natrpani vlaki odličen znak ker pomenijo, da je povpraševanje za potovanje z vlakom zelo veliko.

Revija Nova proga je na družbenem omrežju Twitter navzoča že več let. Če bi nas želeli spremljati lahko to storite na tej povezavi