Evropska komisija je objavila vozni red vlaka Connecting Europe Express, ki ob evropskem letu železnice simbolizira povezovalno moč železnic. Vlak bo 2. septembra odpeljal iz Lizbone, se na poti ustavil v 40 mestih v 26 evropskih državah, in svojo pot končal 7. oktobra v Parizu.

Septembra v Ljubljani

Z vlakom Connecting Europe Express, ki bo 24. septembra ustavil tudi v Ljubljani, načrtuje Evropska komisija simbolično povezati države, podjetja in ljudi. Poleg tega pa želi pokazati na učinkovito sodelovanje držav članic v triu predsedstev Sveta Evrope. Slovenija namreč junija od Portugalske za šest mesecev prevzema predsedovanje Svetu Evrope, po končanju svojega pa šestmesečni mandat predaja Franciji. Vlak bo v Slovenijo pripeljal iz avstrijskega Gradca, se ustavil v Mariboru, Celju in Ljubljani ter se nato po isti poti vrnil v Avstrijo.

Evropska komisarka za promet, Adina Valean: »Vlak Connecting Europe Express bo na svoji poti po Evropi, od Lizbone, Bukarešte, do Berlina in Pariza, povezoval države, podjetja in ljudi. Vlak je simbol povezovanja, ki nas hkrati opomnja, da moramo še veliko postoriti, preden bodo železnice postale najbolj priljubljena oblika potovanja Evropejcev. Vabljeni ste, da pozdravite vlak, ko se ustavi na postajah blizu vas, ter da se pridružite prireditvam, ki se bodo ob njegovi poti vrstile po vsej celini.« 

Interaktivni zemljevid vlaka Connecting Europe Express

Cilj je na železnice privabiti več tovora in več potnikov

Ob postankih vlaka so načrtovane raznovrstne prireditve, s katerimi si bodo železniška podjetja in druge organizacije v železniškem sektorju prizadevale pojasniti pomembno vlogo, ki jo imajo železnice v evropski družbi.  S promocijo in poudarjanjem osupljivih prednosti železnic pred drugimi oblikami prevoza, bodo poskušali reševati ključni izzive železnic, denimo kako nanje privabiti več tovora in potnikov.

Več informacij o vlaki dobite na spletni strani www.connectingeuropeexpress.eu